Uživajte u predivnoj Šarganskoj osmici i prelepom gradu od drveta, Mećavniku

Mokra Gora predstavlja dolinu u zapadnoj Srbiji, smeštenu između planina Tare i Zlatibora. Na nju se nadovezuje Šarganski prevoj koji je danas najpoznatiji po “Šarganskoj osmici”, obnovljnoj trasi istorijske železnice uskog koloseka.

Lepoti predela doprinosi uzburkan reljef sa duboko usečenim strmim dolinama i klisurama reka Beli Rzav, Crni Rzav i Kamiške reke, iznad kojih se uzdižu brojni vrhovi i prevoji. Posebnu vrednost predstavljaju Hajdučka i Crvena pećina, a naročito vodopad Skakavac. Ovde se nalazi i veliki broj mineralnih izvora, a najpoznatiji je izvor Bele vode

Takođe, veliku atrakciju predstavlja etno naselje “Drvengrad”, na uzvišenju Mećavnik, koje je sagrađeno prema ideji našeg čuvenog filmskog režisera Emira Kusturice. Za izgradnju sela korišćene su autentične brvnare iz ovog kraja koje su prenete na ovu lokaciju. Najstarija od njih datira od pre 90 godina. Na licu mesta postavljene su na visokim kamenim postamentima i podrumima prilagođenim terenima u padu.

“Drvengrad” je između sela i grada-etno selo u urbanom obličju i strukturi. Grad je jasno formiran u okvirima pravougaonog trga, čija je glavna osa određena ulaznom kapijom i položajem male drvene crkve. Trg, koji je popločan drvenom kockom i sečenim pragovima, formiraju brvnare, a u svakoj od njih je ponešto od urbanog sadržaja, poslastičarnica, prodavnica lokalne narodne radinosti, galerija slika, biblioteka, restoran i bioskop.

Pogledajte gde se nalazi Drvengrad