Na jednom mestu se nalazi čuvena na Drini ćuprija, kao i Andrićgrad

Višegrad se nalazi na krajnjem istoku Bosne i Heregovine u prostranoj kotlini reke Drine i jedno je od najstarije naseljenih mesta u području. Na značaju grad dobija nakon izgradnje mosta, danas poznate Ćuprije na Drini koja je i glavna turistička atrakcija.

Istaknuti srpski pisac Ivo Andrić, inspirisan motivima, legendama i istprijom ovog kraja napisao je roman „Na Drini cuprija“ za koji je dobio Nobelovu nagradu i tako postavio Višegrad na turističku mapu sveta.

Pored Ćuprije kao znamenitosti grada izdvajaju se još i: Andrić- grad: turistički, kulturni i administrativni i edukatvni kompleks smešten na poluostrvu između reka Drina i Rzav, 300m udaljen od višegradske ćuprije, Manastir Dobrun, Višegradska banja, Gradska galerija, Spomen učionica i kuća Ive Andrića.

Andrićgrad je turistički, kulturni, administrativni i edukativni kompleks izgrađen u Višegradu, u Republici Srpskoj.

Nastao je na osnovu ideje reditelja Emira Kusturice inspirisanog delima nobelovca Ive Andrića, sa ciljem da spaja neizmirene istorijske periode, promoviše turizam, kulturu, mir i jednakost, širi pismenost i ujedinjuje narode, regione i svet.

Šetnjom njegovim ulicama upustićete se u svojevrsni put u prošlost i kako je ona mogla da izgleda.

Grad je ispunjen raznovrsnim sadržajima među kojima su gradsko pozorište, moderni bioskop, gradska uprava, zgrada Andrićeve gimnazije, rečna marina i pristanište, trgovi, crkva, stari han, dućani i spomen kuća Ive Andrića.

Pogledajte gde se nalaze Višegrad i Andrićgrad